Bemutatkozás

Bemutatkozó fotó


 Megfigyelte- e már a színes üvegen átjutó napsugarat?

Elvarázsolta-e már a színes üvegen átjutó fény, mely emiatt fehérből színessé válik?

Engem elvarázsolt, megfogott.

Emiatt lett az üvegolvasztás a hobbym. – Nagy nehézségek árán és tényleg mesébe illő fordulatokkal:

3 éve, egy lakberendezői iskola mellett elvégzett üveges hobbytanfolyammal kezdődött az út, ahol ugyan megtanultam üveget vágni, de a legnagyobb tanulság az volt, hogy megerősített a hitemben: nekem ezt kell csinálnom, ezt akarom csinálni, meg akarom tanulni a legapróbb részletekig, és meg is fogom! Akkor még nem is gondoltam, milyen nehéz lesz az út…

Az üvegolvasztás, mint szakma tele van titkokkal, szakmai rejtélyekkel, lassan rá kellett jönnöm: mindent csak egyedül a saját tapasztalatainkból lehet megtanulni. Nagyon anyag-, és időigényes az elképzelt üveglámpát pontosan olyannak megvalósítani, amilyennek az a fejemben megszületett!

Rögös úton indultam…de olyan kivételesen, amelyen Magyarországon még senki! Csak önmagában az alapok megtanulása hihetetlen anyagi terheket jelentett átlagcsaládként, óvónői fizetésből. A minőségi alapanyag –amelyből színpompás  volta és variálhatósága miatt mindenképp dolgozni szerettem volna- ára többszöröse a piacon általában használt üvegekének. Aztán: mindenképpen szerettem volna a különleges repesztéses minta technikáját elsajátítani, ezt viszont csak Angliában tanítják évente egyszer, 5 napig, horribilis árakon. A külföldi tanfolyam is elérhetetlen volt számomra. 1,5 éves neten kutakodás során egyszer csak felfigyeltem egy amerikai üvegművészre, aki e technikával mintázza üvegeit. Azonnal, ám félve e-mailt küldtem neki, mire legnagyobb meglepetésemre két hét múlva visszaírt, hogy elvállalja a taníttatásomat, online! Két éve küldi nekem az oktató videókat, az angliai tanfolyam töredék áráért.

Mindeközben legalább két évig kerestem Magyarországon, majd mindenféle külföldi országban a speciális lámpabúra rogyasztó formákat, mellyel egyedi lámpabúrákat készíthetnék. Végül ismét szinte csodaszámba menően két éve találtam meg egy amerikai cégnél; ám onnan ideszállítani több százezer forint lett volna… Mígnem, megtörtént az igazi csoda: lassú, de kitartó, alapos munka eredményeként sikerült elnyernem egy 3 milliós pályázatot, mellyel végre el tudtam indulni.

Egy pici, de saját üvegolvasztó műhelyem lett, -a Glasslampworld Üvegstúdió- két saját kemencével, csodaszép üvegekkel, és Magyarországon egyedülálló rogyasztó formákkal. Az első lámpaszéria megszületésekor pedig üzleti versenyt is nyertem, céges arculat kialakítását.

 

Üvegolvasztás a hobbym.

Egyedi elképzelések megvalósításával üveglámpákat rogyasztok a legmagasabb minőségű Bullseye színpompás üveg alapanyagokból, egyedülálló repesztéses mintázattal.

Egy lámpa elkészültekkor annak páratlan fényét, fényáradatát látva tudom, ez az én utam…rögös utam, de talán sikerül kitaposni, mert már simábban haladok előre. :)


Baráti üdvözlettel:

  Zagyváné Horváth Boglárka 

                 stúdióvezető